Коронавирус

Кога да се извърши PCR тест за коронавируси?

Тестът трябва да се извърши при съмнение за контакт с лице с потвърден случай на COVID-19 и при лица със симптоми, предполагащи инфекция с SARS-CoV-2.

PCR тестовете за коронавируси включват изолиране на частици вирусен генетичен материал от материал, получен от пациента, след което те се амплифицират, анализират и изследват.

Една от най-опасните характеристики на вируса SARS CoV-2 е неговата висока инфекциозност. Той се разпространява изключително лесно по капков път, т.е. чрез наличието на малки водни молекули, които се издишват от хората и се разпространяват на значителни разстояния, когато те кашлят или кихат. Друг проблем е доста дългият инкубационен период, през който пациентът (въпреки липсата на симптоми на заболяването) може да предаде инфекцията с този вирус на други хора.

Този период обикновено продължава от 2 до 14 дни, така че стандартният карантинен период след контакт със заразен човек е 14 дни. Това се прави, за да се елиминира рискът от предаване на този патоген на други хора.

COVID-19, заболяване, причинено от коронавируса SARS-Cov-2, в повечето случаи протича с леки клинични симптоми. Понякога обаче, особено при пациенти в напреднала възраст и такива със съпътстващи заболявания, COVID-19 може да доведе до тежка дихателна недостатъчност вследствие на остра пневмония, което може да доведе дори до смърт на пациента.

 

Характерен симптом, който може да продължи известно време след края на инфекцията, е загубата на мирис и вкус.

Тестът трябва да се извърши при съмнение за контакт с лице с потвърден случай на COVID-19 и при лица със симптоми, предполагащи инфекция с SARS-CoV-2.

Симптоми на заразяване с коронавирус:

  • Мускулно-ставни болки
  • Загуба на апетит
  • Обща умора, слабост
  • Затруднено дишане
  • Треска
  • Кашлица
Id Title / Description Supplier Size Price
41FK11

Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device (Nasal)

Abbott 25 Tests/Kit 320.00 BGN
IOV87952

Coronavirus (SARS-Cov-2) Antigen Rapid Test Device (Saliva)

INVBIO 20T/kit 117.00 BGN
41FK10

Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device

Abbott 25 Tests/Kit 288.00 BGN
G61RHA20

Biocredit Covid-19 Ag Detection Kit

RapiGEN 20 test cards (pkg) 285.00 BGN
9901-NCOV-03G

SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal

Roche Diagnostics 25 Tests/Kit 282.00 BGN
GEN-B352-20tests

Accu-Tell COVID-19 IgG/IgM Rapid Test

Accu test 20 tests 708.00 BGN
Id Title / Description Supplier Size Price