COVID-19 2019 (Новия коронавирирус) какво е това?

COVID-19 (Новия коронавирирус) какво е това?

COVID-19 2019 (Новия коронавирирус) какво е това?

COVID-19 2019 (Новия коронавирирус) какво е това?

Преди да представим Новия коронавирус 2019 (SARS-CoV-2), нека накратко обясним какво представляват коронавирусите. Коронавирусите са голяма група част от Nidovirales, която включва следните семейства Coronaviridae, Arteriviridae и Roniviridae.

 

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които причиняват различни заболявания на дихателната система. Почти всеки човек бива заразен поне веднъж с коронавирус като обикновено симптомите протичат леко. Въпреки това някой коронавируси предизвикват Респираторен синдром на близкия изток(MERS) или тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), които могат да бъдат смъртоносни.

coronavirus termoscanner italy

Новия коронавирирус (SARS-CoV-2) е открит поради зачестилите случаи на вирусна пневмония в Ухан през 2019 г. Коронавирусът използва пептидазите като своите клетъчни рецептори, за да влезе в приемната клетка. Вирусът е обвит с едноверижен РНК-гел с положителен усет. Геномите кодират различни структурни, неструктурни и аксесоарни протеини. Коронавирусът причинява респираторни и ентериални заболявания съответно при хора и животни.

Id Title / Description Supplier Size Price
MBS4754235-01mL

SARS-CoV/SARS-CoV-2 Spike antibody

MyBiosource 0.1mL 900.00 BGN
MBS4754235-5x01mL

SARS-CoV/SARS-CoV-2 Spike antibody

MyBiosource 5x0.1mL 3080.00 BGN

Изследването установи също, че прилепите са оригиналните животински преносители на изолати от SARS-CoV в к. Точният механизъм, чрез който се случва събитието на предаване на зооноза на хората, все още не е ясно.

 

Първият случай на коронавирус е докладван на 31 декември 2019 г. Китайската служба на Световната здравна организация чува за редица случаи на пневмония, причинени от неизвестен вирус в Ухан, провинция Хубей, Източен Китай. Въпреки че болестта има голямо разпространение в Китай, тя се е разпространила до САЩ, Франция, Австралия, Япония, Канада и Южна Корея.

Изглежда, че вирусът произхожда от пазара на морски дарове Ухан в Китай, където се продават диви животни, включително зайци, птици, мармоти и прилепи, както и змии. Първите хора, които са се заразили, са били стопаните. Затова се смята, че вирусът е скочил от животните към хората чрез контакт и е по-вероятно да е дошъл от прилепи. Вирусолози от Института по вирусология на Ухан са установили, че новият генетичен състав на коронавирус е 96% идентичен с този на коронавирус, открит в прилепи, който също беше първоначалният източник на SARS.

Коронавируси 004 лора

Коронавируси 004 лора

Как се развива разпространението на Новия корона вирус (SARS-CoV-2), в световен мащаб

Според New York Times на 30 януари 2020 г. в резултат на коронавирус са починали приблизително 170 души. Освен това са потвърдени 7 711 случая, въпреки че броят им продължава да нараства, особено в провинция Хубей, центърът на огнището. Понастоящем всички китайски провинции и територии са засегнати от огнището, например Япония с 11 случая, Сингапур 10, Тайван 8, Хонконг 10, Австралия 7, Малайзия 7, Германия 4. Няма съобщения за смърт извън Китай.

Live map (карта в реално време)

Как се разпространява вируса:

Корона вирусите се разпространяват по въздушно-капков път. Най-често срещаните начини на заразяване:

 • Докоснете предмети или повърхности с вируса, след това докоснете носа, устата или очите си преди да измиете ръцете си
 • Въздух чрез кашляне и кихане
 • Близък личен контакт като докосване или ръкостискане със заразени лица
 • Фекално замърсяване

Основни симптоми

 • Температура
 • Умора
 • Суха кашлица
 • Рядко срещани: хрема и други симптоми на горните дихателни пътища
 • Приблизително половината от пациентите изпитват задух след една седмица
 • Основните усложнения са: синдром на остър респираторен дистрес, септичен шок, трудно коригираща метаболитна ацидоза и коагулопатия

Диагностика

Гентауър България предлага китове за инвитро диагностика на Novel Coronavirus (2019-nCoV) COVID-19

Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real Time Multiplex RT-PCR Kit

Размери и цени: 

25 реакции (каталожен номер: RR-0479-02-25): 2976.00 лева с ДДС
50 реакции (каталожен номер: RR-0479-02-50): 5484.00 лева с ДДС
100 реакции (каталожен номер: RR-0479-02–100): 9906.00 лева с ДДС 

 

Id Title / Description Supplier Size Price
RR-0478-02

Novel Coronavirus COVID-19 (2019-nCoV) Real Time RT-PCR Kit

Liferiver 25 tests/kit 2378.40 BGN
RR-0479-02

Novel Coronavirus COVID-19 (2019-nCoV) Real Time Multiplex RT-PCR Kit (Detection for 3 Genes )

Liferiver 25 tests/kit 939.12 BGN

Как да се предпазим от зарзяване се препоръчва да правите:

 • Да измивате редовно ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди или да използвате дезинфекциращ препарат на основата на алкохол
 • Покриване на носа и устата при кашляне или кихане
 • Да не докосвате очите, носа и устата с немити ръце
 • Стойте у дома, когато сте болни
 • Да се избегне близък контакт с хора, проявяващи симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане
 • Избягвайте ненужното пътуване до райони или страни с огнище на коронавирус
 • Избягвайте контакт с хора със симптоми, подобни на тези на коронавирус
 • Обсъдете пътуване до страни или райони с огнище със своите доставчици на здравни грижи
 • Избягвайте пазарите за животни
 • Избягвайте животни и продукти, които идват от животни като неварено месо
 • Потърсете медицинска помощ, веднага след посещение на райони с огнище и се почувствате болна от треска, кашлица или затруднено дишане
 • Избягвайте да пътувате, докато сте болни

Лечение / интервенции

Понастоящем не се препоръчва специфично лечение за 2019-nCoV инфекция. Няма специфични лечения за коронавирусни инфекции и повечето хора ще се възстановят сами. Въпреки това, пациентите получават поддържаща грижа за облекчаване на симптомите или за подпомагане на жизненоважните органи. В допълнение, разпознаване и сортиране на пациенти с вируса, прилагане на мерки за превенция на инфекцията, ранно наблюдение, събиране на проби за лабораторна диагностика и предотвратяване на усложнения.

Въпреки че няма ваксина за новия коронавирус, изследователи от американските национални здравни институти потвърдиха, че са в предварителен стадий на разработване на такъв. Длъжностните лица планират да започнат клинично изпитване на фаза 1 на потенциална ваксина в рамките на следващите три месеца. Освен това изследователите работят и върху събирането на проби от вируса, за да проектират терапия, която да обучава имунните клетки на пациентите да откриват и унищожават вируса.

Заключение

Според СЗО стратегическата цел в отговор на интервенцията включва ограничаване на контакт между хора и намаляване на вторичните инфекции сред близките контакти и здравните работници. Да се ​​идентифицират и изолират лица, за които се подозира, че имат вируса, осигуряване на оптимална грижа за заразени пациенти, съобщаване на информация за събитията на всички общности за противодействие на дезинформацията и партньорство с други сектори за минимизиране на социалното и икономическото въздействие.

Препоръчана литература

Banerjee, A., Kulcsar, K., Misra, V., Frieman, M., & Mossman, K. (2019). Bats and Coronaviruses. Viruses, 11(1), 41. doi:10.3390/v11010041CDC. (2020). 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) outbreak information. Retrieved from http://www.cdc.gov
Fehr, A. R., & Perlman, S. (2015). Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis. Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 1282, 1–23. doi:10.1007/978-1-4939-2438-7_1
Reynolds, M. (2020, January 29). How China`s coronavirus virus started, explained. Retrieved from http://www.wired.co.uk
The New York Times. (2020). Coronavirus live updates. Retrieved from http://www.nytimes.com
VOA News. (202, January 27). Health: Coronavirus prevention tips. Retrieved from http://www.voanews.com
WHO. (2020). Novel Coronavirus (2019-nCoV). Retrieved from http://www.who.int